Hem Spannmål Investera i Ris

Investera i Ris

640
0
DELA

Om du skall investera i ris investerar du i ett av världens viktigaste födoämnen för människor. Råris börjades odlas genom förädling och förbättring av vildgräs för mer än 10,000 år sedan och är i dagsläget en av de viktigaste näringskällorna för människor i Asien, Mellanöstern och Latinamerika. Idag är det världens tredje mest odlade gröda efter majs och vete. I dag odlas det framförallt två typer av ris, Japonica och Indica. Japonica odlas på lite svalare ställen och blir klibbigt när man kokar det. Indica odlas på varmare platser och klibbar inte när det kokas. Mest ris i världen odlas det i Kina, och nummer två är Indien, andra stora odlande länder är Indonesien, Bangladesh, Vietnamn och Thailand.

Prisdrivare för ris är typiskt:

  • Kvaliteten på skörden
  • Långsiktiga effektiviteten på odlingarna, ökar effektiviteten och skörden snabbare eller långsammare än befolkningstillväxten där ris konsumeras?
  • Lagernivåerna, finns det ris kvar från förra skörden att sälja?
  • Bränslekostnader, odling av ris kräver en hel del drivmedel
  • Tullar mellan länder

Som ni ser ovan finns det flera teman man kan utgå ifrån om man vill försöka tjäna pengar på ris. Vill du investera i ris med en längre tidshorisont bör du också identifiera de teman som du tror spelas ut. Du kanske har kommit över information via en vän eller på ditt jobb och tror att en uppfinning eller en ny teknik för skörd kommer att effektivisera och förbättra skörden på råris de kommande åren. Att ny teknik förbättrar skördar har hänt förut och vi vet att det inte är något som sker över natten men är ändå ett tema som lämpar sig för att investera i råris.
Vill du däremot spekulera i ris skall du fokusera på de kortare teman som vi ser ovan, exempelvis tullar som du tror kommer implementeras eller inte tror de kommer implementeras eller att reaktionen på ett rykte om att en tull skall införas är överdriven.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here