Hem Spannmål Investera i Majs

Investera i Majs

673
0
DELA

Om du väljer att investera i majs investerar du i ett spannmål som odlas på världens alla kontinenter förutom Antarktis, USA är den största producenten i världen med ca 40% av den totala odlingen i världen. Andra stora producerande länder är Kina, Brasilien och Argentina samt flera länder i EU. Majs används inte bara till att äta som det är utan är ett spannmål med ett väldigt brett användningsområde, från mjöl och djurfoder till biobränsle.


Priset på majs drivs framförallt av hur skördarna går, alltså om kvalitet och mängden är bättre eller sämre än det normala men andra drivare kan också vara:

  • Ökad efterfrågan på biobränsle, där majs ofta används som råvara
  • Statliga förändringar eller regeländringar
  • Ökad ekonomisk utveckling i tillväxtländer, detta då majs är en viktig föda för köttdjur, och efterfrågan på kött tenderar att öka med ett ökat välstånd
  • Extremväder som påverkar skördar

Som ni ser finns det manga möjliga anledningar eller teman för dom som vill investera i majs. Och som för andra råvaror och investeringar finns det teman eller händelser som kan spelas ut olika fort och under olika tidsperioder. Den ökade efterfrågan på biobränsle är ett scenario som skulle kunna öka efterfrågan på majs och därför också priset. Att det sker över natten är inte speciellt troligt utan något som kommer att spela ut sig över en längre period, alltså en ansats som passar dig bäst som vill investera i majs. Vill du trada majs bör du kanske sikta in dig på mer kortsiktiga prissvängningar som kan uppstå till följd av exempelvis extremväder eller misskördar.

DELA
Föregående artikelInvestera i Kaffe
Nästa artikelInvestera i Ris

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here