DELA

Skall du investera i kaffe är du inne på en av världens mest omsatta råvaror, det är nämligen den råvara som handlas och investeras mest i, näst efter olja i hela världen med omsättning på 100-tals miljarder dollar varje år.

Kaffe handlas i två bönor, Arabica och Robusta, Arabica anses ha godare smak och har därför ett högre pris medan Robusta innehåller 50% mer koffein och är därför mer idealt för framställningen av koffein.
Historia/bakgrund: påträffades först i Etiopien för över 2000 år sedan. Kaffet fick från Afrika spridning in till mellanöstern som hade väldigt många handelsresenärer som spred det ut över mellanösterns gränser.
Kaffe växer som böner på buskar som blir tillräckligt mogna för att bära frukt/bönor efter ca3 till 5 år. Bönorna skördas sen och rostas och mals för att främst gå till att göra kaffe men används också för att utvinna koffein. De främsta odlande länderna av kaffebönor är Brasilien, Vietnamn, Indonesien, Colombia samt Etiopien. Rostningen av bönorna sker ofta i länderna som köper bönorna, det är bland annat därför man i Stockholms förort Solna kan känna doften av nyrostat kaffe pga Arvid Nordquist eller Zoegas rosteri i Helsingborg.

Vill du investera eller trada och spekulera i kaffe är det viktigt att ha koll på vilka faktorer det är som driver priset i en råvara, några för kaffe kan vara:

  • Utfallet av skördar
  • Extremväder
  • Klimatförändringar
  • Politisk osäkerhet
  • Ekonomisk utveckling i världen, de största 4 köparna i världen står för 50% av världens inköp (Procter & Gamble, Kraft, Nestle och Sara Lee)
  • Spekulerarare och deras effekt på priset

Som ni ser ovan är vissa faktorer mer kortsiktiga och andra mer långsiktiga i sin påverkan på priset. Många aktörer på råvarumarknaden burkar dela upp sig i två kategorier, investerare, de lite mer långsiktiga och de kortsiktiga, de som spekulerar och handlar runt en råvara.

Vill du investera i kaffe? Alltså du tror att exempelvis klimatförändringar kommer att få en påverkan på utbudet på kaffe till det sämre och priset kommer gå upp när utbudet av kaffe minskar. Klimatförändringar till skillnad från extremväder har en mer långsam påverkan på skördarna av kaffe och är därför en aspekt en person som vill investera i kaffe skall ta i beaktan. Klimatförändringar skall också tas hänsyn till även om det inte är av den anledningen du initialt investerar i kaffe. Låt oss säga att när du bestämmer dig för att investera i kaffe gör det för att du tror att kaffe skall gå upp i pris av en helt annan anledning så bör du även ha en uppfattning om exempelvis klimatförändringar under din investeringshorisont, kommer klimatförändringar få en sådan påverkan på kaffepriset att hela eller för stora delar av din tänkta vinst försvinner till följd av klimatförändringarna? Om så är fallet bör du kanske tänka om i din position eller investera på ett annat vis.

Vill du spekulera i kaffe? Låt oss säga att du har sett ett reportage på nyheterna att en köldknäpp närmar sig Brasilien men priset på kaffe har varit ganska oförändrat under de senaste dagarna och veckorna och bestämmer dig därför att spekulera i en uppgång i priset på kaffe. Svaret på om köldknäppen kommer eller inte bör du märka och se inom loppet av dagar och veckor i priset och därför se om du tjänade pengar på din position. Om du däremot investerade i kaffe som exemplet ovan kommer det ta betydligt längre tid för dig att få reda på om klimatförändringarna kommer få en effekt på priset av kaffe eller inte.

Ett annat sätt att investera i kaffe är att köpa företag som är exponerade mot kaffe men när man investerar i en råvara genom att köpa en aktie är man exponerad mot flera andra risker än bara priset på kaffe som kanske är det man egentligen är ute efter. Det gör att det ställer högre krav på dig som investerare att utöka analysen till att omfatta mer än just priset på kaffe. Du bör ha en uppfattning om kostnader och intäkter i framtiden för bolaget samt vilka hot och möjligheter de står för. Ett exempel på att få exponering och investera i Starbucks som säljer kaffe, går priset upp på kaffe får de troligen mer betalt för kaffet men de kanske inte kan höja det tillräckligt mycket för att kompensera uppgången i pris? Eller du väljer att investera i Nestle eller Procter & Gamble för att de säljer kaffe med samma resonemang så bör du också ha en uppfattning om Nestles och Procter & Gambles andra produkter så inte det påverkar vinsten i bolaget till det negativa och motverkar din exponering och potentiella vinst.
Som ni ser ovan finns det utmaningar med att investera i kaffe genom att köpa aktier, men kan också vara ett bra verktyg om du vill blanka kaffe. Kanske om priset går ner på kaffe bör vinsterna för Starbucks öka allt annat lika och då kan du köpa aktier i Starbucks istället för att blanka kaffe.

Men som vi illustrerat i många olika exempel ovan kan det vara mer riskfyllt att skaffa sig exponering mot kaffepriset genom att investera i aktier. Därför kan det vara lättare att hålla koll på sin positions alla rörliga delar genom att blanka kaffe som råvara. Blanka kaffe gör man lättast via CFD:er men går också att hitta börshandlade fonder som är av ”bear-karraktär” vilket innebär att de går upp i värde om priset på kaffe går ner. Liksom för alla investeringar är det viktigt att hålla koll på avgifterna du betalar men blir extra viktigt om du vill blanka kaffe långsiktigt. Lån i aktier är ofta dyrare än att blanka råvaran via en CFD eller ETF och oftast mer administrativt jobbigt. Avgifterna för att blanka kaffe via en CFD hittar du ofta lätt på deras hemsida annars går det att fråga leverantören rakt ut om, exempelvis via deras chattfunktion eller telefonväxel. Vill du blanka kaffe via en ETF bör du ringa din mäklare och fråga vilka bearprodukter som finns på kaffe och vad de kostar i avgift. Att gå igenom och leta efter produkterna kan vara lite krångligt och informationsbroschyrerna kan ibland vara krångliga att hitta och upptäcka avgifterna i dom är inte heller alltid det lättaste. Många gånger kan det finnas flera produkter hos mäklarna så reda ut avgifterna och jämföra dom kan vara lite jobbigare än för exempelvis en CFD där det bara finns en råvara att handla och den går lika lätt att köpa som att blanka.

DELA
Föregående artikelInvestera i Havre
Nästa artikelInvestera i Majs

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here