DELA

Om du skall investera i havre så investerar du i en stor källa för näring både för människor och djur så som hästar, nötkreatur och kycklingar.

Man sår oftast havre på våren och skördar på sensommaren och hösten. Havre odlas framförallt på norra halvklotet och Ryssland är världen största producent, Kanada, Polen och Finland är stora odlande länder av havre och till viss del också USA.

Priset på havre drivs framförallt av kvaliteten på skörden, och skörden blir bättre och sämre av solljus och regn, men vädret vid skörden är också viktigt då grödan måste vara torr vid skörd. Ökade priser på djurfoder påverkar också priset på havre eftersom ökar priset på något annat kan man substituera med havre istället för exempelvis majs.

Vill du börja investera i råvaror är havre en bra råvara att börja med. Då den odlas och konsumeras framförallt på norra halvklotet och odlas nära Sverige är det troligen lite lättare för dig att följa med i väderutvecklingen och förändringar i jordbrukspolitik och subventioner för bönder. Och som för andra råvaror gäller det att ha koll på vilka faktorer som påverkar havre på kort och lång sikt. De teman som tar längre tid för sig att spelas ut är det som lämpar sig bäst för dig som vill investera i havre medan de event som påverkar havre lite mer kortsiktigt skall du fokusera på om du vill spekulera i havre.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here