Hem Mjuka Råvaror Investera i Socker

Investera i Socker

558
0
DELA
Socker-sockerrörsfält

Skall du spekulera eller investera i socker är det först intressant att ha med sig lite bakgrundsfakta kring råvaran. Socker upptäcktes av mänskligheten för över 2000 år sedan och likt kakao var det då framförallt något de rikaste bara hade råd med. Men i dagsläget är det en massvara och något som alla har i sitt hushåll, och just den enorma populariteten för socker gör att råvaran är bland de mest handlade råvarorna i världen sett till volym.

Ca 80% av världens produktion av socker kommer från sockerrör, men på norra halvklotet i exempelvis Sverige utvinner man socker genom sockerbetor. De största producerande länderna i världen är Brasilien, Indien, Kina, Thailand och Pakistan.

Priset av socker drivs liksom andra grödor av skördarna, men andra drivare är:

  • Överviktsdebatten, och hälsodebatten
  • Lagernivån på socker
  • Global ekonomisk tillväxt och utsikt
  • Inflation
  • Lagar och skatter som är till för att minska ohälsan och övervikt

Socker är en intressant råvara både för spekulation och investering. Som vi gått igenom ovan finns det flera möjligheter till prisförändringar i socker, vissa tar längre tid än andra att spelas ut och vissa är mer varaktiga än andra. Låt oss säga att du tror att andelen länder som belägger socker med straffskatter för att minska konsumtionen av socker och därför också efterfrågan och priset skulle kunna hitta ett bra läge att investera i socker men med en negativ position, en så kallad blankning. Men du skulle kunna spekulera i socker med en kortare tidshorisont med exakt samma case som ovan men du tror att utfallet blir en annan. Låt oss säga att priset på socker har varit nedtryckt länge då ett stort land kommer ta ett stort parlamentariskt beslut om just straffskatt på socker, men du tror att så inte blir fallet. Då kan du spekulera i socker och köpa det precis före det vikta parlamentariska beslutet med förhoppning om att kunna avyttra din position efteråt till ett högre pris.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here