Hem Mjuka Råvaror Investera i Kakao

Investera i Kakao

708
0
DELA
Kakao

Vill du investera i kakao är det viktigt att ha med sig lite bakgrund och historia. Kakao upptäcktes i Centralamerika för över 3000 år sedan och var till en början en lyxvara för de väldigt rika. Kakaoträdet kräver 5 år för att bli tillräckligt moget för att bära frukt och trivs bara i speciella klimat likt det man finner i regnskog, var av odlingen sker framförallt runt ekvatorn. Idag odlas kakao framförallt i Afrika, med Elfenbenskusten och Ghana i spetsen, på tredjeplats hittar vi Indonesien och Brasilien på fjärde plats, och Kamerun på femteplats, dessa fem länder står för ca 75% av världens produktion av kakao.
Kakao används framförallt till framställning av choklad men under senare tid har även kakaosmör och kakaopasta blivit populärt inom raw food-kulturen.

Förutom naturliga orsaker till skördar som är av bättre eller sämre kvalitet och kvantitet än normalt drivs även priset av anledningarna nedan vilket är viktigt att ha med sig om man skall investera i kakao eller bara spekulera mer kortsiktigt.

  • Geopolitiska spänningar, dagens producerande länder tenderar att ha mer politiska spänningar än de flesta länder i världen
  • Klimatförändringar
  • Arbetskraft, produktion och odlingen är arbetsintensiv och är beroende av billig arbetskraft, priset på arbetskraft tenderar att gå upp när den ekonomiska utvecklingen för producerande länder går upp
  • Extremväder

Som ni ser ovan så är det vissa drivare av priset som är av mer kortsiktig karaktär och vissa är av mer långsiktigare karaktär. De som är av kortsiktig karaktär är de som man skall försöka finna och förutspå om man vill spekulera eller trada i råvaran medan det är de mer långsiktiga man skall fokusera på om man vill investera.

DELA
Föregående artikelInvestera i Bomull
Nästa artikelInvestera i Socker

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here