Hem Mjuka Råvaror Investera i Bomull

Investera i Bomull

498
0
DELA
Bomull

Om du ska investera i bomull är det först intressant att ha med sig lite historia och bakgrund. Bomull började odlas i Mexiko för över 8000 år sedan och har till och från varit många länders viktigaste gröda. Som de flesta vet är bomull en mest populära råvara för framställning av textilier efter ull och lin. Framförallt för dess höga tvättålighet och goda slitstyrka.
De länder som odlar mest bomull i världen är i storleksordning: Indien, Kina, USA, Pakistan och Brasilien.

För att bomullsskörden skall bli bra krävs det bra solljus, lagom med regn och bördig jord. USA, Kina och Indien är de länder som odlar mest bomull. Man planterar oftast runt februari och skördar till hösten. Drivare av priset ut över kvaliteten på skörden och aspekter du måste ta i beaktan om du vill investera i bomull eller spekulera är:

  • Förändringar i bidrag, bomull är en av de mest bidragssubventionerade grödorna i USA och förändringar i det kan få dramatiska förändringar på utbudet och där med också priset.
  • Extremt väder i form av torka eller för mycket nederbörd
  • Utveckling av alternativa råvaror till tyg, eller återvinning av gamla fibrer
  • Förändrad efterfrågan från tillväxtmarknader, ökat ekonomiskt välstånd ökar efterfrågan på kläder

Bomull är en råvara som är intressant både för dig som vill investera i den eller spekulera på kortare sikt. Låt oss säga att du har en åsikt om den ekonomiska utvecklingen i tillväxtmarknaderna i Asien, och därför väljer att investera i bomull. Att Kina eller Indien helt plötslig över natten ökar sina köpta volymer av bomull är knappast troligt utan är något som kommer ta lite längre tid före man ser det i prisgrafen på bomull. Men bomull lämpar sig också för placeringar med kortare horisont, alltså om du vill spekulera i bomull. Låt oss säga att du tycker att priset på bomull har blivit lite väl nedtryckt pga. rykten om att den amerikanska staten skall öka subventionerna av bomull och därför tror spekulanter att det kommer att komma stora volymer av bomull på marknaden och därför säljer dom bomull som får priset att falla. Du å andra sidan tycker att denna reaktion är gravt överdriven och tror inte alls på ökade subventioner vilket då kommer få priset att snabbt studsa upp efter ett sådant politiskt beslut. Du väljer därför att köpa bomull med förhoppningen att kunna sälja till ett högre pris efter det politiska beslutet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here