DELA

Om du skall investera i apelsinjuice är det intressant att veta att apelsinjuice är bland de ”nyaste” mjuka råvaror som handlas. När det var färskpressad juice med väldigt kort hållbarhet var det svårt att handla råvaran och priset var extremt volatilt pga. olika utfall på skördar. Men på 1940 talet pressade man och frös ner koncentratet vilket ökade hållbarheten markant och det är just den produkten man handlar i dagsläget, fryst apelsinjuicekoncentrat.

Det tar normalt sett ca 4-5 år för ett apelsinträd att börja bära frukt och ca 8 år för att nå full effekt av sin möjlighet att bära frukt. Efter det är träden produktiva tills de blir ca 20-25 år gamla.
Apelsiner för FCOJ odlas främst i Florida och Brasilien och levereras till speciellt godkända lager där de förvaras fryst och kan handlas, dessa ligger i Florida, New Jersey och Delaware.

De huvudsakliga drivarna av utbud och efterfrågan och där med pris är:

  • Väder, speciellt om det blir för kallt och frost, det påverkar skörden negativt
  • Transport och produktionskostnader

Att investera i apelsinjuice är lite mer utmanande än att spekulera i apelsinjuice, detta för att det är en nyare råvara och en marknad som är förhållandevis liten. Det gör att priset är relativt volatil, alltså slagigt och varierar mycket. Därför lämpar sig mer att spekulera i apelsinjuice och är troligen en råvara som lämpar sig mer för den som aktivt handlar råvaror.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here