Hem Metaller Investera i Koppar

Investera i Koppar

710
0
DELA

Koppar anses inte vara en ädelmetall men den rödaktiga metallen med hög elledningsförmåga och god motståndskraft för korrosion (rost). koppar är en förutsättning för väldigt många produkter i världen exempelvis vattenledningar, elledningar, motorer, luftkondition, mobiltelefoner, datorer mm.
Av ovan nämnda användningsområden kan man förstå att koppar ofta brukar användas som en termometer på ekonomin. Efterfrågan på produkter med koppar som insatsvara tenderar att vara som bäst när konjunkturen är god och sämre när den är dålig. På senare år har dessutom den underliggande efterfrågan också ökat i och med att den ekonomiska utvecklingen i länder så som Kina och Indien har ökat. I dessa länder har man investerat och byggt mycket till följd av deras ökade ekonomiska välstånd. Därför har investerare på senare år också sett prisutvecklingen på koppar som en signal för den ekonomiska aktiviteten och utvecklingen i dessa länder, framförallt Kina.

Varför är då koppar så mycket billigare i pris än guld och silver när användningsområdena är så många fler? Som för alla råvaror sätts priset efter knappheten. Mängden utvunnen och möjlig utvinning av koppar är mycket högre än exempelvis guld och silver.

Det största utvinnande landet av koppar i världen är Chile, därefter kommer Peru, Kina samt USA.
När du handlar koppar ser du ibland koppar och högklassig koppar. Vad är skillnaden mellan koppar och högklassig koppar? Skillnaden är som i guld, det har med renheten att göra.

Prisdrivare av koppar är:

  • Ekonomisk utveckling i världen och i tillväxtekonomier som Kina och Indien
  • Bostadsutveckling, nybyggnation samt renovering då koppar används till många produkter i ett hus
  • Export- och importtullar
  • Ändrade transportkostnader, koppar är skrymmande och tungt att frakta
  • Amerikanska dollarn

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here