Hem Guider Investera i mjuka råvaror

Investera i mjuka råvaror

654
0
DELA

Många tror att råvaror bara är olja och olika metaller men så är inte fallet, önskar du handla mer intensivt kan mjuka råvaror vara betydligt mer intressant eftersom priset på mjuka råvaror tenderar till att svänga mer än vad det gör för hårda råvaror, så som olja och metaller. En annan aspekt som gör mjuka råvaror mer spännande än hårda är att de lättare påverkas av en global trend, efterfrågan på järn kan man anta vara rätt så trög flyttad medans den mer hälsosamma och vegetariska livsstilen där fler och fler produkter blir sojabaserade kan snabbare påverka efterfrågan på sojabaserade produkter och där med också priset, vilket kan bli något du kan tjäna pengar på.

Mjuka råvaror anses vara de som odlas och som oftast har ett bortre datum för hur länge de klarar sig vilket skiljer sig från exempelvis järnmalm som kan lagras hur länge som helst. Eftersom de odlas är de mer utsatta för väder och vind samt olika säsongseffekter som påverkar utbud och efterfrågan. Och som vi tidigare gått igenom är det just de två faktorerna som driver priset på en råvara, utbud och efterfrågan och eftersom mjuka råvarors utbud och efterfrågan lättare påverkas gör att mjuka råvaror tenderar till att bli mer slagiga i pris. Det kan skapa trevliga möjligheter för en trader men i vissa fall göra att en mer långsiktig investerare bör ha tungan rätt i mun.

Ett grundläggande resonemang för att investera i hårda råvaror är att man tror sig veta hur mycket av råvaran som finns utvunnet och vad som är kvar under mark, exempelvis på ett oljefält eller i en gruva men så är inte fallet för en mjuk råvara. Hur stort utbudet är av en mjuk råvara bestäms av flera olika drivare de främsta är väder. Att vara bonde och odla något är inte bara skicklighet, du måste även ha med dig vädergudarna och spelar dom inte dig i handen kan det påverka din skörd väldigt mycket.

Marknaden är ”smart” och har normalt sett redan prisat in effekterna av hur vädret är säsongsmässigt och hur utbudet av en råvara är just då men när vädret avviker från det normala får det effekter på priset av en råvara. Vissa råvaror är känsligare än andra för väder och vind och i dom råvarorna tenderar priset till att variera än mer än för de som är lite mer tåliga för väder och vind. Frost, översvämningar är naturliga saker som kan ske och förstöra hela skördar, men oftast odlas en mjukråvara på mer än ett ställe i världen och samtliga ställen är oftast inte drabbade samtidigt.

Ett stigande pris på en mjuk råvara gör att fler bönder kanske väljer att odla till nästa säsong, vilket i så fall kan påverka utbudet inför nästa säsong och göra att priset går ner jämfört med nästa år. Men vissa råvaror kan en bonde inte skifta om till nästa år utan mognadstiden för ett apelsinträd som exempel tar längre tid än så. Därför gäller det att ha koll på den aspekten med vilket vi kommer gå igenom för varje mjuk råvara.

Råvaror handlas oftast i pounds när det är vikt därför är det bra att ha med sig följande info:

  • 1 pound = 0,45 kg
  • 1kg = 2,2 pounds

Ibland när du handlar råvaror via CFD:er eller ETF:er kan dessa produkter ha ett slutdatum, det är ofta tjamat efter hur skördar och säsonger ser ut och när leverans av råvaran skall ske för de som faktiskt vill ha råvaran. Att få leverans av råvaran är inget du behöver oroa dig för när du handlar via CFD:er eller ETF:er men det är viktigt att veta när slutdatumet är för råvaran du handlar för när det datumet passerat så kommer din position avslutas och du måste aktivt välja att ingå en ny position. Vissa CFD-leverantörer har möjligheten att automatiskt “rulla” positionen, det betyder att de ingår en position till samma storlek åt dig när datumet för produkten går ut.

DELA
Föregående artikelInvestera i Olja
Nästa artikelSpara i råvaror

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here